Kód výrobku: | 1-50001 |
Výrobca: | Bia |
Cena s DPH: | 1,69 € |
DPH: | 12 % |
Dostupnosť: | 14 dní |
EAN kód: | 8011033006008 |
Viac o produkte: | Kuskus samotný je vlastně těstovina, která se vyrábí z nejlepší semoliny z tvrdé pšenice za přidání vody načež se předvaří v páře, následně vysuší a výsledkem jsou malé kuličky kuskusu. |
Krajina pôvodu: | Itálie |
Obsah balenia: | 500g |
Trvanlivosť: | uvedeno na obale |
SEMOLINOVÉ SUŠENÉ CESTOVINY
Zloženie
Semolina z tvrdej pšenice.
Alergénne informácie
Môže obsahovať sóju a horčicu.
Skladovanie
Uchovajte v chlade a suchu.
Výživové údaje na 100g
Energetická hodnota | 1477 kJ/349 kcal |
Tuky | 1,8g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,4g |
Sacharidy | 69g |
z toho cukry | 2,1g |
Vláknina | 4,2g |
Bílkoviny | 12g |
Sůl | 0g |
AKO PRIPRAVIŤ KUSKUS ZA 5 MINÚT
1) Do nádoby nasypte požadované množstvo kuskusu (cca 50g na 1 porciu).
2) Pridajte rovnaké množstvo teplej osolenej vody.
3) Prikryte pokrievkou a nechajte päť minút odstáť pokiaľ nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
4) Pridajte trochu olivového oleja a našuchorte vidličkou.
5) Podávajte teplý napr. ako prílohu s mäsom či rybami alebo studený do šalátov.
Ak chcete, aby bol váš kuskus ešte chutnejší, použite namiesto vody vývar z mäsa, zeleniny alebo rýb.
SLADKÝ: KKK - KOKOSOVÉ KUSKUSOVÉ GULIČKY
Ingrediencie pre 4 osoby
½ l mlieka
100 g kuskusu
2 lyžice hrozienok
1 lyžica cukru
2 lyžice opražených nastrúhaných orieškov
1 vanilkový struk
100 g strúhaného kokosu
Príprava:
Do mlieka nasypte kuskus, pridajte vanilkový struk, štipku soli a varte cca 10 min. Stiahnite z variča, pridajte cukor, hrozienka, polovicu kokosu a oriešky. Vychladené dajte do chladničky a druhý deň zo zmesi uváľajte mokrými rukami guličky, ktoré obalíte vo zvyšku kokosu a dáte do chladničky opäť stuhnúť.
VEGETARIÁNSKY: RAJČIATA PLNENÉ KUSKUSOM
Ingrediencie pre 4-6 osôb
1 hrnček uvareného kuskusu
100 g ricotty alebo tofu
1 lyžica nakrájaných kaparov
1 najemno nakrájaný stopkový zeler alebo varené nakrájané fazuľové struky (2 lyžice)
4 veľké mäsité paradajky
oregano alebo tymián
Príprava:
Paradajky rozkrojte na pol, dužinu vydlabte a pridajte k už uvarenému kuskusu. Do kuskusu pridajte ďalšie ingrediencie, premiešajte a zmesou naplňte polovičky paradajok. Podávajte chladené.
VEGETARIÁNSKY: KUSKUS S RATATOUILLE
Ingrediencie pre 4 osoby
2 baklažány
2 papriky (žltá a červená)
2 paradajky
1 cibuľa
4 lyžice olivového oleja
čierne olivy
lístky bazalky
soľ, korenie
Príprava:
Zeleninu očistite, umyte, osušte a nakrájajte na kocky. Do panvice nalejte 3 lyžice oleja, pridajte nakrájanú zeleninu, osoľte, okoreňte a prikryte pokrievkou. Za občasného miešania varte na miernom ohni asi 20 minút. Potom pridajte olivy, bazalku, povarte ďalšie 2 minúty a ratatouille je hotové. Kuskus uvarte podľa základného receptu, servírujte na tanier a zalejte ho ratatouille. Podávajte teplé.
RYBIE: KUSKUS S KREVETAMI
Ingrediencie pre 4-6 osôb
300 gr kuskusu
50 gr nakrájanej cibule
350 gr varenej zeleniny podľa vlastnej chuti
300 gr varených kreviet
1 lyžica kari
olivový olej, soľ
sušená feferónka
Príprava:
Do kastrólika nalejte 4 lyžice olivového oleja, pridajte cibuľku a nechajte ju ľahko zružovieť. Pridajte kuskus, zalejte teplou vodou (dvojnásobné množstvo objemu kuskusu), osoľte a pridajte feferónku. Prisypte nakrájanú zeleninu a karí. Varte sprudka asi 5 minút. Pridajte krevety, dobre premiešajte a povarte ešte ďalšie 2 minúty.
MASOVÝ: KUSKUS S MASOM
Ingrediencie pre 4 osoby
500 g mäsa podľa vlastnej chuti (jahňacie, hovädzie, kuracie atď.)
2 cibuľa
1 strúčik cesnaku
2 mrkvy
2 cukety
1 list zeleru
2 paradajky
1 bobkový list
½ pohára bieleho vína
2 dl mäsového vývaru
olivový olej, soľ, korenie, petržlen
Príprava:
Mäso nakrájajte na kocky. Do kastrólika nalejte 3 lyžice olivového oleja, pridajte nakrájanú cibuľku, prelisujte cesnak a osmažte dozlatista, pridajte mäso, nechajte ho zatiahnuť, podľa chuti pridajte ½ pohára vína. Potom pridajte nakrájanú petržlen, mrkva, bobkový list, olúpané nakrájané paradajky a vriaci vývar. Prikryte pokrievkou a na strednom plameni varte cca 1 hodinu. Nakoniec pridajte nakrájané cukety a petržlen. Osoľte, okoreňte a priveďte do varu, pozor nenechajte vyvariť príliš. Kuskus uvarte podľa základného receptu, servírujte na tanier spolu s mäsom a zeleninou.
AKO HO EŠTE PRIPRAVOVAŤ?
KUSKUS s varenou zeleninou (baklažán, uhorka, biela reďkev, cibuľa, cesnak, mrkva a tiež datle)
KUSKUS do polievky
KUSKUS ako príloha - môže sa naň naliať omáčka napr. jogurtová alebo pálivá z feferónok
KUSKUS pre deti na sladko - na masle, sypaný cukrom a orieškami alebo s medom, hrozienkami, ovocnou oblohou
KUSKUS do šalátu - za studena napr. s čerstvou zeleninou a olivami, s cícerom, kukuricou
KUSKUS s omáčkou - z feferónok, papričky, olivy, cícera a zeleninová obloha
KUSKUS s kurkumou - dožlta zafarbený kurkumou a ochutený čerstvým zázvorom, zmiešaný s čiernymi olivami, cícerom, hrozienkami, citrónovou šťavou a čerstvými bylinkami (mätou, bazalkou a tymiánom). Vhodný ako príloha aj ako samostatný osviežujúci chod
KUSKUS s jogurtovým dresingom, paradajkami, cícerom a hrozienkami so zapečeným kozím syrom
PISTÁCIOVÝ KUSKUS - na oleji s lúpanými praženými pistáciami, olivami a čerstvými bylinkami. Vhodný ako príloha aj ako samostatný osviežujúci chod
MANDĽOVÝ KUSKUS - na oleji s praženými mandľami, koriandrom, olivami a čerstvými bylinkami. Vhodný ako príloha aj ako samostatný osviežujúci chod
Kuskusový krém - chladený dezert, s čokoládou, vanilkou, škoricou a orieškami